Future Fashion Pioniers about Unravelau

Voor Tegenlicht is Unravelau genomineerd als een van de Future Fashion Pioniers, die mode, stoffen of productieprocessen maken die de wereld duurzaam gaan veranderen en socialer en eerlijker maken.

By Future Fashion Pioniers, 2019

Laura Meijering

UNRAVELAU is een Nederlands high-end kledingmerk met een minimale ecologische voetafdruk, waar circulariteit aan ten grondslag ligt. Niet alleen gebruikt UNRAVELAU natuurlijke en hergebruikte materialen, welke onder eerlijke omstandigheden zijn geproduceerd, maar besteed het ook veel aandacht aan details. Prijskaartjes worden bijvoorbeeld gemaakt van gerecycled papier, milieuvriendelijke inkt, terwijl andere operationele acties afvalstromen en energiegebruik minimaliseren. Tot slot worden alle kledingstukken in het atelier in Utrecht op aanvraag geproduceerd. Het merk is in 2017 opgericht door Laura Meijering en ze voelt de noodzaak om een oprecht verhaal te vertellen en een oplossing voor ons problematische fast-fashion systeem te vinden.

Unravelau

Unravelau gebruikt alleen natuurlijk gecertificeerde stoffen zoals hennep, linnen, katoen en diervriendelijke zijde. Daarnaast worden tweedehands kledingstukken hergebruikt. Door vervolgens zero-waste patronen toe te passen, wordt tijdens het productieproces de hoeveelheid restmateriaal verder gereduceerd. De beperkte hoeveelheid restmateriaal die ontstaat wordt verzameld enopnieuw gebruikt voor toepassingen in toekomstige collecties. Hierdoor krijgen de items een unieke look, maar laat het de consument ook zien dat geen enkel kledingstuk afval hoeft te zijn. De nieuwste ontwikkeling is het onderzoeken van de mogelijkheden om modulaire patronen toe te passen. Hierdoor kunnen de kledingstukken uit elkaar worden gehaald voor een nieuw doel.